Sådan foregår en aflivning af en hest/pony

Hvad enten denne beslutning om at få aflivet en hest er noget man har gået med i lang tid og endelig får taget sig sammen til, eller om det sker akut, så er det aldrig sjovt. En hest er et stort dyr og der er mange, som gør sig tanker omkring det. Jeg vil derfor prøve at beskrive, hvordan det som regel foregår.

Enten er ejeren selv tilstede, eller også har man fået en anden person til det. Det er helt ok med mig, jeg har dyb respekt for, at det kan være en oplevelse, som man helst vil være foruden.

Jeg starter med at give hesten en god coctail beroligende medicin typisk inde i boksen. Så snart den har fået dette, trækkes den ud, hvor den efterfølgende skal ligge. Dette sted skal være et sted, hvor man kan afhente den med lastbil. Derfor er det en god idé at tage stilling til dette på forhånd, da hesten ikke kan gå særlig langt, når først den har fået sin beroligende sprøjte. Derfor spørger jeg gerne ind til, når jeg ankommer, hvor den skal ligge henne.

Det er også en god idé på forhånd at have fundet en stor presenning frem og sten eller tunge træstykker til efterfølgende tildækning af hesten.

Når hesten ankommer sløv og træt til det sted, den skal være, så vælger de fleste at få sprøjtet hesten ned, men hvis man har ønske om boltpistol, så gør jeg også dette. Som sagt prøver jeg altid at gøre denne oplevelse så positiv som mulig og efterkomme de ønsker, ejeren måtte have. Hvis hesten skal sprøjtes ned har jeg gerne trukket mindst 2 store sprøjter op på forhånd, som jeg når at give hesten i blodåren, mens den står op. Når jeg kan mærke den vil lægge sig, så er det med at få den person, som holder i træktovet til at flytte sig, så ingen kommer til skade. Det er voldsomt, når så stort et dyr lægger sig ned. Det kan ikke undgåes at det kan se lidt dramatisk ud. Men som regel går det stille og roligt. Når hesten først ligger ned, så lytter jeg på hjertet. Nogen gange giver jeg mere aflivningsvæske og andre gange er det nok, det som den fik i første omgang. Jeg lytter MEGET grundigt på hjertet så jeg er helt sikker på, det er holdt op med at slå, før jeg erklærer hesten for død og man derved kan tildække den.

Hvis hesten skal aflives med boltpistol foregår det første på samme måde med den får en beroligende sprøjte og trækkes hen, hvor den skal være. Derefter får den et skud i panden så den falder til jorden og efterfølgende bliver blodåren skåret over med en stikkniv og hesten bliver afblødt. Dette kan se voldsomt ud og tage lang tid, før hjertet holder op med at slå, men hesten er ikke ved bevidsthed, da den er bedøvet af skuddet i panden. Det kan virke underligt for nogen at de skal afblødes når de bliver skudt med boltpistol, men dette er faktisk lovkrav. Det handler om, at de faktisk ikke dør af selve skuddet, men de dør af afblødningen. Der går væmmelige historier om, at dyr har rejst sig efterfølgende hvis de kun er blevet skudt med boltpistol - derfor denne regel! Hvis hesten ligger på græs ser det ikke så voldsomt ud som hvis den ligger på beton, da blodet kan trænge ned i jorden. Dette tager jeg også højde for, hvis jeg skal udføre denne procedure.

For nogen er det en god idé at klippe halen af hesten når den er død, da man så har mulighed for at få lavet rigtig flotte smykker af heste hår. Dette kan være et smukt minde om en højt elsket hest. For andre er det ikke en mulighed de har lyst til. Men det er nu, det skal gøres, inden hesten tildækkes.

Praktisk information: Få skoene taget af hesten enten før eller efter den er død. Gør det selv eller få smeden til det. Det er mange gange dyrere hvis den har sko på når den skal til DAKA. I kan se mere på DAKAs hjemmeside det er også dem, I selv skal ringe til og få aftalt afhentningen af hesten. Det er en god idé ikke at få hesten aflivet på en fredag, da de ikke afhenter dyr i weekenden. Selvfølgelig hvis det er akut, så er der ikke noget at gøre ved det, men man skal ikke planlægge en fredag.

Jeg håber dette har været med til at afmystificere proceduren og ellers er I selvfølgelig velkomne til at ringe og lad os få en snak omkring det.

Jeg er desværre holdt op med at køre ud til heste- men da der stadig er god information om dette har jeg beholdt siden indtilvidere. Jeg henviser hestekunder til andre dyreklinikker, fx Kassernens hesteklinik, Evidensia Næstved, Faxe Dyrehospital eller Ørslev Dyreklinik

 

Følg "Dyrlæge Mette" på Facebook og modtag relevante opdateringer med nyheder, tilbud, små historier og billeder fra hverdagen på klinikken 🙂