Sådan indsamles og afleveres en gødningsprøve fra hest hos mig

Når en gødninsprøve skal afleveres hos mig til analyse for strongyloide æg og se om den skal have en ormekur - ja så gøres dette på følgende måde.

Ta en frysepose og sammel en rimelig frisk gødninsknold op (bare én knold på ca 5 cm i diameter - IKKE en helt håndfuld) Det skal helst være fra toppen af "bunken" og det må ikke have rørt jorden eller boksbunden. Det letteste er at samle om morgenen i en boks der er godt strøet om aftenen, men ved løsdrift må man vente til den afleverer og man ser fra hvilken hest det kommer.

kom knolden ned i et hjørne af posen og klem alt luften ud, så posen ligger helt stramt omkring knolden. Så bindes en knude HELT tæt på gødningsknolden så der ikke er luft omkring!

Herefter skrives hestens navn tydeligt på posen (vigtigt det gøres i denne rækkefølge, da jeg ellers ikke kan læse hestens navn hvis der er skrevet lige hvor knuden laves

kom alle gødningsposerne (hvis der er flere heste) ned i en samlet pose og vedlæg dit navn, adresse, e-mail adresse, telefonnummer og gerne også en oversigt over hestenes navne og alder. Du må også gerne oplyse hvilket apotek du gerne vil have evt ormekur ind på.

Aflever denne samling af poser og oplysnniger hos mig i min hvide trækasse foran klinik døren. Skriv meget gerne lige en besked på facebook eller en SMS til 24246828 at der ligger noget til mig i kassen - så kommer de på køl med det samme i mit køleskab. Der kan gå nogle dage inden du får svar - men hvis disse proceduere overholdes, så er der ingen problemer i dette. Derfor må du også gerne afleverer op til fx en weekend hvis det passer dig bedst.

 

 

Sådan udfører jeg analysen af gødningsprøven

Når jeg skal undersøge gødningen starter jeg med at klippe den stramme pose op og afvejer 4 gram gødning. Herefter blandes det med 56 ml fasol og sies igennem en gazetampon. Så opsuges noget af væsken og kommer over i et macMaster tællekammer. Så kan jeg under mikroskop se de æg der er i væsken og tæller dem. Hvert æg jeg kan tælle indenfor tællekammeret ganges med factor 50 - desv er der 6 æg i tællekammeret så svarer det til at hesten har 300 EPG (æg pr. gram fæces) og det vil gerne udløse en ormekur. Er der under 200 EPG skal hesten ikke have en ormekur. Er der over 1500 EPG opfordre jeg gerne til en kontrolprøve, 10 dage efter ormekuren er indgivet.

Hvis man ønsker at få hesten undersøgt for bændelorm henviser jeg gerne til www.equilab.dk